Analiza wykupu akcji własnych w publicznych spółkach akcyjnych notowanych na GPW w Warszawie - Pieloch, Aleksandra (The Analysis of the Stock Repurchases Done by the Polish Public Joint Stock Companies, 2008)
Wyjaśniono pojęcie i rodzaje odkupienia akcji własnych. Przedstawiono wyniki badań empirycznych nad kształtowaniem skali odkupienia akcji własnych w polskich spółkach publicznych notowanych na GPW w Warszawie w latach 1997-2007. Analizie poddano 300 spółek, które należą do makrosektorów przemysłu oraz handlu i usług. Badaniem objęto 17 sektorów gospodarczych. Autorka zauważa, że obserwuję się występowanie umiarkowanej polityki odkupywania akcji własnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 9, s. 177-187