Zastosowanie indeksu nierówności wskaźników ekonomicznych w ocenie działalności banku - Mioduchowska-Jaroszewicz, Edyta (The Application of Economic Efficiency Model to Estimate Financial Results of a Bank, 2008)
Przedstawiono możliwość zastosowania modelu efektywności gospodarowania w ocenie wyników finansowych banku. Omówiono rolę modelu efektywności gospodarowania w analizie ekonomicznej. Na przykładzie trzech banków (Fortis Bank S.A., ING Bank Śląski i Millennium Bank) dokonano oceny efektywności działania z wykorzystaniem modelu efektywności gospodarowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 9, s. 149-155