Walory informacyjne zestawienia zmian w kapitale (funduszu) własnym i jego przydatność do oceny sytuacji finansowej jednostki gospodarczej - Kumor, Iwona; Strojek, Marzena (Informative Features of Statement of Changes in Equity and its Relevance for Evaluation of Financial Situation of a Business Unit, 2008)
Opisano element sprawozdania finansowego jakim jest zestawienie zmian w kapitale własnym oraz możliwości wykorzystania informacji zawartych w sprawozdaniu do oceny sytuacji finansowej jednostki gospodarczej. Przedstawiono charakterystykę zestawienia zmian w funduszu własnym, a także podstawowe błędy występujące w tym zestawieniu. Omówiono analizę zmian w kapitale z aktualizacji wyceny oraz zakres informacyjny zestawienia zmian w funduszu i jego użyteczność. Autorki zauważają, że zestawienie zmian w kapitale jest swoistym uzupełnieniem danych bilansowych oraz rachunku zysku i strat.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 9, s. 132-139