Sposoby kształtowania i raportowania sytuacji finansowej grupy kapitałowej - Kujawa, Anna; Siemionek, Małgorzata (Ways of Creating and Reporting of Financial Situation of a Capital Group, 2008)
Przedstawiono zjawiska transferu zysków w tworzącej się gospodarce. Opisano współdziałanie uczestników grupy kapitałowej w zakresie finansów i rachunkowości. Omówiono różne formy zarządzania finansami grup podmiotów powiązanych, tzn. cash pooling (jako formę zarządzania finansami grup kapitałowych), netting (metodę efektywnego zarządzani środkami pieniężnymi w grupach kapitałowych), problem cienkiej kapitalizacji oraz istotę konsolidacji sprawozdań finansowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 9, s. 125-131