Wykorzystanie modelu Du Ponta w ocenie działalności gospodarczej przedsiębiorstwa - Krajewski, Mirosław (The Productivity Models in an Enterprise's Financial Fitness Evaluation, 2008)
Przedstawiono modele analityczne podstawowych wielkości ekonomicznych, tzn. rentowności kapitału własnego, posiadanych aktywów oraz produktywności aktywów ogółem, w celu ich wykorzystania w syntetycznej ocenie działalności gospodarczej przedsiębiorstw. Modele te zanalizowano w kontekście modelu Du Ponta, który służy ocenie kondycji finansowej przedsiębiorstwa i jest źródłem oceny bieżącej działalności gospodarczej firmy w porównaniu z okresami poprzednimi oraz tworzenia nowej działalności z punktu widzenia stawianych prognoz.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 9, s. 116-124