Relacje między kosztami, ceną i wartością - analiza przypadków - Kochalski, Cezary (Relations Between Costs, Price and Value - Scenario Analysis, 2008)
Opisano relacje wzorcowe między kosztami, ceną i wartością oraz przedstawiono je na przykładzie analizy konkretnych przypadków, tzn.: na rynku kapitałowym, podczas aukcji, w trakcie zakupu nowego samochodu oraz budowy nowego domu. Autor wykazał, że "relacje wzorcowa między kosztami, ceną i wartością, zgodnie z którą cena płacona jest przez kupującego za dobra i usługi jest równa ich wartości, która z kolei równa się kosztom zakupu lub nabycia ich w sensie księgowym".
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 9, s. 103-108