Zysk na akcję jako determinanta cen na GPW w Warszawie - Hamrol, Mirosław (Earnings Per Share (EPS) as a Price Determining Factor on the Warsaw Stock Exchange, 2008)
Zanalizowano badania dotyczące zależności cen akcji spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie od zysków przypadających na jedną akcję(EPS - Earnings Per Share). Badanie oparto na zmianie EPS spółek wchodzących w skład indeksu WIG w latach 2003-2006. Dla spółek objętych analizą przygotowano charakterystyki zawierające: cenę zamknięcia na ostatniej sesji w danym roku, udział kapitalizacji rynkowej danej spółki, dywidendę przypadającą na akcję, zysk netto i liczbę akcji. Przedstawiono wyniki i wnioski płynące z analizy badania. Autor zauważa, że wyniki analizy nie pozwalają jednoznacznie określić co wpływa na zmianę poziomu zysków akcji, a także, że z roku na rok oczekiwania co do wzrostu zysków stawały się coraz wyższe.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 9, s. 84-92