Możliwość praktycznego wykorzystania propozycji metodycznej RAVE - Golej, Robert (The Possibility of Practical Usage of Methodical Proposal Rave, 2008)
Omówiono zagadnienia związane z kształtowaniem wartości przedsiębiorstwa, a w szczególności koncepcje systemów mierników zorientowanych na nowe uwarunkowania tworzenia wartości. Przedstawiono klasyczne podejście do zarządzania wartością. Scharakteryzowano propozycję modelową - koncepcję RAVE (Real Asset Valuae Enhancer - koncepcja związana ze strumieniem operacyjnych przepływów pieniężnych) oraz przedstawiono możliwości jej zastosowania. Porównano koncepcję zrównoważonej karty wyników z podejściem RAVE. Autor zauważa, że koncepcja RAVE jest równie wszechstronna co koncepcja zrównoważonej karty i może funkcjonować samodzielnie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 9, s. 66-83