Rezerwy a ryzyko bankructwa i kształtowanie wartości przedsiębiorstwa - Duraj, Agnieszka Natasza (Provisions (Reserves) and the Risk of Bankruptcy and Forming the Value of an Enterprise, 2008)
Przedstawiono propozycję metodologiczną oceny zależności rezerw finansowych od ryzyka bankructwa i wartości przedsiębiorstwa. Zależność tę odzwierciedlono w dwóch modelach rynkowej ceny akcji. Pierwszy - sytuacja z uwzględnieniem wpływu ryzyka bankructwa na wymaganą stopę zwrotu z kapitału własnego i oczekiwana stopę przyrostu przepływów pieniężnych z działalności operacyjnej oraz drugi - rozwinięty i uzupełniony model pierwszy pozwalający ocenić wpływ utworzonych rezerw finansowych na wartość rynkową akcji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 9, s. 49-57