Standardy ujawniania informacji spółek giełdowych w Unii Europejskiej i USA - Adamczyk, Jadwiga (Joint Stock Company Information Disclosure Standards in the European Union and the USA, 2008)
Wymieniono najważniejsze zasady sporządzania systemu informacyjnego przedsiębiorstw. Sporządzanie sprawozdań finansowych przez spółki giełdowe powinno być zgodne z obowiązującymi standardami. Opisano standardy stosowane w Unii Europejskiej (obowiązek stosowania Międzynarodowych Standardów Rachunkowości MSR/MSSF) i USA (obowiązek stosowania powszechnie stosowanych zasad rachunkowości US-GAAP). Porównano stosowanie obydwu standardów do sporządzania sprawozdań. Autorka zauważyła, że "mimo różnic w sposobie ujmowania informacji wynikających z różnych regulacji prawnych i systemów rachunkowości zarówno MSR, jak i US GAAP zwiększają wiarygodność sprawozdania finansowego".
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 9, s. 11-18