Społeczna odpowiedzialność małych firm w świetle badań empirycznych - Gagacka, Maria (CSR of Small Organizations Based on the Empirical Research, 2008)
Celem referatu było pokazanie idei społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstwa (Corporate Social Responsibility CSR) oraz analiza wdrożenia wybranych jej aspektów w małych przedsiębiorstwach. Autorka przeprowadziła badania w 412 firmach południowego Mazowsza. Główny nacisk położyła na system podziału wartości, sponsoring oraz działalność charytatywną i etyczne postawy wobec personelu. Zdaniem autorki, praktyki CSR nie są jeszcze spopularyzowane na większą skalę, można jednak zauważyć pewne aspekty społecznej odpowiedzialności wśród drobnej przedsiębiorczości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 5, s. 327-342