Partycypacja w zarządzaniu strategicznym jako wyraz społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstwa - Witek-Crabb, Anna (Strategic Management Participants in Socially Responsible Businesses, 2008)
O ludziach w procesie zarządzania mówi się i pisze bardzo rzadko, a zdaniem autorki, ich motywacje , zaangażowanie i odpowiedzialność stanowią równie ważny, obok procedur i metod, jeśli nie ważniejszy aspekt zarządzania strategicznego. Autorka przedstawiła tradycyjne ujęcie kto i w jakim zakresie powinien być zaangażowany w proces zarządzania strategicznego, po czym pokazała jakich zmian należy dokonać, aby móc stosować zasady społecznej odpowiedzialności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 5, s. 276-284