Społeczna odpowiedzialność biznesu a teraźniejszość i przyszłość przedsiębiorstw (na przykładzie wybranych przedsiębiorstw Małopolski) - Mamak-Zdanecka, Marzena (Social Responsibility of the Business and the Present Time and Future of Enterprises (on the Example of Chosen Enterprises of Małopolska), 2008)
XXI wiek, w wyniku zmian zachodzących w systemie społecznym i gospodarczym, jawi się jako koniec myślenia o przedsiębiorstwach w kategorii stosowania "biurokratycznych" metod i procedur, priorytetu produkcji itd. Jest to czas przedsiębiorstw "trzeciej fali", których zasady i działania są podporządkowane wizji rozwoju i postępu, konkurencyjności oraz filozofii zaangażowania w akcje charytatywne, działalność naukową i kulturową. Analizy, dotyczące społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstwa w kontekście zarządzania interesariuszami wewnętrznymi (pracownicy łącznie z kadrą zarządzającą), zostały oparte na danych zebranych w trakcie: badań nad pozyskiwaniem i wdrażaniem funduszy strukturalnych UE na przykładzie mikroprzedsiębiorstw z terenu Małopolski, badań typu business-to-business przeprowadzonych wśród wybranych przedsiębiorstw z Małopolski (1995-2005), a także podczas badań określanych mianem Krakowskiego Eksperymentu Internetowego (KEI) z udziałem inżynierów i absolwentów Akademii Górniczo Hutniczej, Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz Akademii Ekonomicznej (2002-2005).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 5, s. 233-243