Ekologiczna odpowiedzialność przedsiębiorstw - przesłanki i uwarunkowania - Kubasik, Andrzej (Ecological Responsibility of Enterprises: Premises and Conditions, 2008)
W artykule przedstawiono ideę odpowiedzialności ekologicznej przedsiębiorstw, jako narzędzie, które pozwala na dynamiczne współdziałania przedsiębiorstwa z otoczeniem. Omówiono tendencje rozwoju tej idei w perspektywie globalnej oraz w perspektywie organizacji gospodarczej. Starano się także pokazać, że budowanie i utrzymywanie prawidłowych interakcji ze środowiskiem jest potencjalnym źródłem przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa na rynku.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 5, s. 213-222