Społeczne uwarunkowania odpowiedzialności pracodawców i pracowników za bezpieczeństwo pracy - Gembalska-Kwiecień, Anna (Employer and Employee Social Responsibility for Working Conditions, 2008)
Tworzenie bezpiecznych warunków pracy, w tym właściwej organizacji pracy oraz materialnego i społecznego środowiska pracy, jest wyzwaniem zarówno dla pracodawcy, jak i dla pracownika Pracownik w tym właśnie procesie, jest przedmiotem działań podejmowanych przez pracodawcę, ale i stroną aktywnie wpływającą na kształtowanie warunków pracy. Jeśli pracodawca nie zapewni warunków pracy zgodnych z normami bezpieczeństwa, to pośrednio przyczynia się do zagrożenia życia pracowników, a także do obniżenia jego jakości (choroby zawodowe, renta inwalidzka). Jeśli jednak sami pracownicy nie stosują się do przepisów bhp, albo podejmują ryzykowne zachowania, również przyczyniają się do pogorszenia bezpieczeństwa pracy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 5, s. 185-192