Ochrona środowiska jako jedne z filarów społecznej odpowiedzialności biznesu - Brzozowski, Tomasz (Environmental Protection as a Component of Corporate Social Responsibility, 2008)
Przeprowadzone rozważania i analizy pozwoliły autorowi stwierdzić, że ochrona środowiska jest istotnym zagadnieniem i zajmuje znaczące, równorzędne z innymi kwestiami, miejsce w koncepcji społecznej odpowiedzialności biznesu. Według autora, problemem pozostaje nadal uświadomienie tego faktu społeczeństwu. Być może dobrym rozwiązaniem byłoby szersze niż dotychczas, informowanie społeczeństwa o działalności środowiskowej przedsiębiorstw, m.in. poprzez publikowanie raportów z działalności.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 5, s. 167-175