Etyczne aspekty zarządzania przedsiębiorstwem w regionach strukturalnego bezrobocia - Nogalski, Bogdan; Śniadecki, Janusz (Ethical Aspects of Organization Management by Entrepreneurs in Regions of Structural Unemployment, 2008)
Głównym celem opracowania było zdiagnozowanie etycznych aspektów zarządzania organizacją przez przedsiębiorców mikro, małych, średnich oraz wielkich przedsiębiorstw, w regionach strukturalnego bezrobocia. Dokonano analizy oraz oceny tychże zasad etycznych, które badani respondenci uznali za najważniejsze w zarządzaniu organizacją i personelem. Problematyka badawcza polegała na dokładnym zbadaniu funkcjonowania owych zasad w regionach strukturalnego bezrobocia na tle obszarów od niego wolnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 5, s. 142-154