Odpowiedzialność społeczna przedsiębiorstwa w polskim systemie ochrony zdrowia: autonomia i paternalizm - Nawara, Paweł (Corporate Social Responsibility in Polish Health-Care System: Autonomy and Paternalism, 2008)
Celem autora było wskazanie na relatywizm w podejściu do problematyki odpowiedzialności społecznej, w przedsiębiorstwach działających w oparciu o wysoką technologię, powiązanych z rynkiem usług medycznych. Teza autora brzmiała: odpowiedzialność społeczna rynku wysokich technologii i jej przejawy są bezpośrednio zależne od relacji wiążących dostawcę usług z odbiorcą oraz dostawcą usług z wytwórcą wysokich technologii. Zależność ta, jest dodatkowo pogłębiana przez funkcje płatnika w systemie ochrony zdrowia. Wcześniej jednak autor zwrócił uwagę na sokratejskie pytanie: czym jest ta odpowiedzialność? Zdaniem autora, jest to pytanie szczególnie ważne w kontekście rynku wysokich technologii stosowanych m.in. w medycynie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 5, s. 133-141