Podstawy właścicieli małych przedsiębiorstw wobec problemu bezrobocia oraz ich rola w procesie tworzenia nowych miejsc pracy (na przykładzie subregionu tarnobrzeskiego) - Kaliszczak, Lidia; Mierzwińska, Liliana; Ujda-Dyńka, Beata (Attitudes of Small Enterprises Owners towards Problem of Unemployment and Their Role in Process of Creating New Jobs Based on the Example of Tarnobrzeg Subregion, 2008)
Autorzy, na podstawie badań empirycznych, przedstawili rolę i znaczenie małych przedsiębiorstw w tworzeniu nowych miejsc, jako przejaw zewnętrznej odpowiedzialności społecznej przedsiębiorstwa. Podstawowe pytanie sprowadzało się do rozstrzygnięcia kwestii, czy badane przedsiębiorstwa mają określony potencjał rozwojowy, którego konsekwencją będzie kreacja nowych miejsc pracy, czy też nastawione są na przetrwanie i stworzenie zabezpieczenia dla swoich właścicieli? Odpowiedź na tak sformułowane pytanie, autorzy starali się udzielić na podstawie analizy i oceny wybranych uwarunkowań rozwoju badanych przedsiębiorstw, m.in.: kompetencji zatrudnionych pracowników, oczekiwanych kompetencji i umiejętności potencjalnych pracowników, innowacyjności, stosowanych strategii rozwoju. Badania zostały przeprowadzone w tarnobrzeskim regionie przemysłowym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 5, s. 110-120