Przedsiębiorstwa a organizacje pozarządowe relacje międzysektorowe - Kamiński, Stanisław (Enterprises and Non-Governmental Organizations - Relations between Sectors, 2008)
Autor przedstawił cztery główne rodzaje relacji pomiędzy podmiotami sektora pozarządowego i rynkowego: współistnienie, konfrontacja, konkurencja i współpraca i przeanalizował różne uwarunkowania tej współpracy. Przytoczona przez autora argumentacja, może prowadzić do wniosku, że zarysowana w jednej z prognoz wizja, że wszystkie sektory publiczny, rynkowy i pozarządowy będą musiały rozwinąć kulturę współpracy opartą na celach, podziale odpowiedzialności i poszukiwaniu powszechnej zgody, bez narażania ich indywidualnych tożsamości, nie w pełni uwzględnia złożoność uwarunkowań relacji międzysektorowych. Może jednak, zdaniem autora, posłużyć jako punkt docelowy, do którego powinny zmierzać świadomi swojej społecznej odpowiedzialności przedsiębiorcy oraz działacze środowisk pozarządowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 5, s. 103-109