Wykorzystanie zasady podwójnego skutku do analizy społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw : Rozważania społeczno-moralne - Sokołowska, Julita (Social and Moral Considerations on Adapting the Principle of the Double Effect To Corporate Social Responsibility Context, 2008)
Analiza problemów społecznych zajmuje istotne miejsce w aktualnej debacie nad metodami zarządzania współczesnym przedsiębiorstwem. Zarządzanie rozumiane w kategoriach istotnej funkcji społecznej jest stale dyskutowane zarówno na gruncie teoretycznym, jak i praktycznym, co można postrzegać jako szansę na odnowienie przedsiębiorstwa. Współczesny model przedsiębiorstwa może być oparty na systemie wartości zbudowanym wokół pojęcia odpowiedzialności społecznej przedsiębiorstw. W tym modelu przedsiębiorstwa są zorientowane na odpowiedzialność, pozytywnie odpowiadają na oczekiwania zróżnicowanego otoczenia, organizacji i osób, które je tworzą. Moralna odpowiedzialność jednostek może być pomocna w rozwiązywaniu dylematów etycznych w obliczu kryzysu wartości, w warunkach sprzecznych interesów i sił działających w różnych kierunkach. Nowym punktem wyjścia do analizy etyczności działalności gospodarczej może stać się podejście wykorzystujące elementy zasady podwójnego skutku. Zasada ta, służy do analizy działań o wielu skutkach, w której podejmuje się próby racjonalnego uzasadnienia moralnej dopuszczalności działań powodujących zły skutek oprócz zamierzonego dobra. Najczęściej poruszane zagadnienia w obrębie zasady podwójnego skutku, to możliwości praktycznego jej zastosowania, kwestie uzasadniania norm, istnienie norm obowiązujących bezwzględnie i sposób rozstrzygania konfliktu dóbr. Obecnie podejmuje się próby wykorzystania tej zasady w teorii i praktyce zarządzania do analizy działań przedsiębiorstw. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 5, s. 86-94