System i modele społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw - Rojek-Nowosielska, Magdalena (System and Models of Corporate Social Responsibility, 2008)
Koncepcja społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstwa (SOP), pomimo wielu różnych opinii, jest coraz częściej i chętniej przyjmowana przez podmioty gospodarcze, adoptowana do ich specyficznej sytuacji i poddawana systematycznym ocenom i modyfikacjom. Konieczne jest jednak indywidualne dostosowanie tej nowej filozofii zarządzania do wymogów i warunków w jakich funkcjonuje dane przedsiębiorstwo. Celem autorki było przedstawienie schematu społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstwa, z jednoczesnym rozróżnieniem wielu jej wariantów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 5, s. 68-75