Kodeks dobrych praktyk spółdzielczych kas oszczędnościowo-kredytowych jako element realizacji odpowiedzialności społecznej - Lukasiewicz, Agnieszka (Code of Good Practices of Co-Operative Savings and Credit Unions as a Part of CSR Principles Realization, 2008)
Kodeksy etyczne oraz kodeksy dobrych praktyk w oczywisty sposób wyrażają społeczną odpowiedzialności organizacji i przedsiębiorstw. Autorka zaprezentowała przykład kodeksu działającego w praktyce, a wdrożonego w jednym z sektorów polskiej spółdzielczości, mianowicie w spółdzielczych kasach oszczędnościowo-kredytowych (SKOK). W zakresie odpowiedzialności społecznej, działalność SKOK opiera się na uniwersalnych Międzynarodowych zasadach działania unii kredytowych, Kodeksie dobrych praktyk oraz zasadach działania spółdzielczych kas oszczędnościowo-kredytowych. System SKOK zebrał w formie wspomnianego Kodeksu swoje podstawowe wartości - zasady etyczne systemu SKOK, zbiór obowiązków kas wobec członków i społeczności lokalnych, zasady działania oraz zasady działania dobrego zarządzania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 5, s. 48-57