Turystyka w wydatkach jednostek samorządu terytorialnego - Maćkowiak, Magdalena; Uglis, Jarosław (Tourism in the expenditure of local government units, 2011)
Dla wielu gmin w Polsce turystyka stanowi niewątpliwie jeden z ważnych czynników rozwoju gospodarczego. Funkcja turystyczna rozwijana przez społeczność lokalną przy współudziale samorządu terytorialnego (gminnego i powiatowego) może przynosić dochody i prowadzić do poprawy warunków życia mieszkańców, przyczyniając się tym samym do wzrostu konkurencyjności obszaru. Władze samorządowe świadome pozytywnych skutków rozwoju turystyki z roku na rok zwiększają wydatki na turystykę. Celem niniejszego artykułu jest analiza liczebności jednostek gminnych w Polsce, które wydatkowały środki budżetowe na turystykę, oraz wysokości wydatków przez nie ponoszonych w dziale 630 – „Turystyka” w latach 2007-2009. Analizie szczegółowej poddano gminy wykazujące wydatki w tym zakresie w województwie wielkopolskim, których było 88 (38,9%) w 2009 r.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 790-800
Keywords: samorząd gminny; wydatki na turystykę; rozwój lokalny