Atrybuty aktywności turystycznej młodych mieszkańców miejsc recepcji turystycznej − przypadek uczniów szkół ponadgimnazjalnych Jeleniej Góry - Jaremen, Daria E.; Micuła, Monika (Attributes of tourism activities undertaken by young inhabitants of tourism destinations – the case of Jelenia Góra secondary schools students, 2011)
W artykule dokonano próby odpowiedzi na pytanie, czy udział w turystyce osób mieszkających w miejscach turystycznych różni się i czym się różni od turystyki Polaków ogółem. Jako studium przypadku wybrano najaktywniejszą turystycznie grupę, a mianowi cie młodzież szkolną w wieku 15-19 lat. Artykuł stanowi analizę porównawczą danych zgromadzonych ze źródeł pierwotnych (pozyskanych drogą ankietową) i danych pocho dzących z badań nad aktywnością turystyczną dzieci i młodzieży, prowadzonych rokrocz nie przez Instytut Turystyki i realizowanych na zlecenie Ministerstwa Sportu i Turystyki. Wyniki analiz wskazują na występowanie między charakterystyką ruchu turystycznego młodzieży szkolnej w Polsce w ogóle a charakterystyką uczestnictwa w turystyce mło dzieży szkół ponadgimnazjalnych mieszkającej w miejscu recepcji turystycznej (Jeleniej Górze) wielu podobieństw, ale także i różnic.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 745-756
Keywords: aktywność turystyczna; dzieci i młodzież szkolna; obszar recepcji turystycznej