Ograniczenia inwestycji turystycznych w miejscowościach uzdrowiskowych - Januszewski, Mirosław; Januszewska, Małgorzata (Limitation of tourist investments in health resorts, 2011)
Pomnażanie kapitału jest możliwe dzięki inwestycjom. Inwestycje turystyczne realizowane na obszarze uzdrowisk podlegają ograniczeniom wynikającym z potrzeby ochrony cennych zasobów środowiska naturalnego, w tym kopalin leczniczych. Celem artykułu jest charakterystyka inwestycji turystycznych obserwowanych w uzdrowiskach oraz próba identyfikacji barier inwestycyjnych występujących w strefach ochrony uzdrowiskowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 725-734
Keywords: inwestycje turystyczne; uzdrowisko; bariery inwestycyjne