Rozwój ruchu turystycznego na obszarze puszczy knyszyńskiej w świetle badań - Jalinik, Mikołaj; Bogucka, Anna (The development of tourist movement in the area of Knyszyn Forest in the light of the research, 2011)
Turyści odwiedzający Puszczę Knyszyńską reprezentują różne postawy wobec środowiska, z którymi nierozerwalnie związane są określone postępowania i zachowania. Są to przedstawiciele tzw. głębokiej ekologii, entuzjaści przyrody, którzy występują w mniejszości, sympatycy przyrody, jak również turyści, dla których troska o stan środowiska nie ma większego znaczenia. Na podstawie przeprowadzonych badań ankietowych należy stwierdzić, że: • wśród głównych motywów podróży turystycznych do Puszczy Knyszyńskiej dominują motywy: poznawczy, rekreacyjno-wypoczynkowy, zdrowotny; • turyści preferują następujące formy obcowania ze środowiskiem przyrodniczym: wycieczki, obserwacje, edukacja; • ruch turystyczny najczęściej odbywa się w weekendy i w miesiącach czerwiec, lipiec i sierpień; • w ocenie atrakcyjności ankieterzy najwyżej oceniają krajobraz, lesistość, kulturę i kuchnię regionalną oraz wody powierzchniowe. Celem artykułu jest przedstawienie możliwości rozwoju ruchu turystycznego w Puszczy Knyszyńskiej, jak też szans i zagrożeń występujących w czasie przemieszczania się turystów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 712-724
Keywords: Puszcza Knyszyńska; ruch turystyczny; atrakcje; walory turystyczne; czynniki atrakcyjności