Aktywność turystyczna polaków w okresie letnim w latach 1995-2010 - Idzik, Marcin; Majewski, Janusz (Activity of Poles’ in summer in years 1995-2010, 2011)
Na podstawie niepublikowanych wyników badań przedstawiono opinie oraz zachowania Polaków związane ze spędzaniem letnich wakacji w latach 1995-2010. Ocenę preferencji Polaków co do spędzania wakacji przedstawiono w ujęciu retrospektywnym oraz przekrojowym dla roku 2010. W strukturze wyjazdów turystycznych podróże w okresie od czerwca do września stanowiły ok. 50% wjazdów w ciągu roku. W latach 1995-2010 udział osób planujących wyjazd turystyczny w okresie letnim wahał się od 27 do 37%. Udział osób uczestniczących w letnich wyjazdach rósł wraz ze wzrostem dochodu na osobę, wykształceniem respondenta i wielkością miejscowości, w której mieszkał. Celem pracy było określenie tendencji w strukturze letnich wyjazdów turystycznych Polaków oraz identyfikacja czynników determinujących aktywność turystyczną Polaków w 2010 r.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 700-711
Keywords: turystyka; Polska; preferencje; wyjazdy turystyczne