Możliwości uprawiania turystyki Poprzemysłowej przez osoby niepełnosprawne na przykładzie szlaku zabytków techniki województwa śląskiego - Hysa, Beata; Kowalska-Styczeń, Agnieszka; Szromek, Adam R.; Nitkiewicz-Jankowska, Anna (The Industrial Monuments Route of the Silesian Voivodeship as an example of accessibility of post-industrial tourism for the disabled, 2011)
Publikacja przedstawia możliwości uprawiania turystyki poprzemysłowej przez osoby niepełnosprawne. Podstawą wnioskowania jest badanie dostosowania obiektów Szlaku Zabytków Techniki Województwa Śląskiego do potrzeb osób niepełnosprawnych. Wyniki badań wskazują na rozbieżność między deklaracjami obsługi turystycznej obiektów a rzeczywistą sytuacją. Zaledwie 4% badanych obiektów ma ofertę dostosowaną do osób z każdą formą niepełnosprawności, a kolejnych 64% wykazuje częściowe przystosowanie. Największe możliwości uprawiania turystyki poprzemysłowej mają osoby niepełnosprawne ruchowo, a z największymi ograniczeniami stykają się osoby z obciążeniami sensorycznymi (głównie osoby niesłyszące).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 687-699
Keywords: turystyka; osoby niepełnosprawne; Szlak Zabytków Techniki Województwa Śląskiego