Wpływ turystyki na warunki życia mieszkańców Obszaru recepcji turystycznej Na przykładzie świeradowa-zdroju - Gryszel, Piotr (Influence of tourism on living conditions of tourism destination inhabitants based on the example of Świeradów-Zdrój, 2011)
Turystyka jest zjawiskiem wielowymiarowym i jej funkcjonowanie jest ściśle związane z regionem. Skutki jej rozwoju są odczuwalne na każdej płaszczyźnie życia mieszkańców miejscowości turystycznej, m.in. wymaga rozwoju infrastruktury turystycznej, dodatkowych usług. Przekłada się to na nowe miejsca pracy w miejscowości turystycznej oraz daje możliwość uzyskiwania dodatkowych dochodów. W miejscowości zachodzą także interakcje na płaszczyźnie społeczno-kulturowej. Rozwój turystyki niesie ze sobą także zjawiska negatywne. Głównym celem artykułu jest analiza wpływu rozwoju turystyki na poszczególne sfery życia ludności. Za przykład posłuży miejscowość uzdrowiskowa Świeradów-Zdrój. Inspiracją do wyboru tematu były wieloletnie obserwacje zachowań turystów oraz mieszkańców względem siebie w różnych miejscowościach turystycznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 637-651
Keywords: turystyka; obszar recepcji turystycznej; warunki życia mieszkańców