Wpływ kryzysu finansowego w latach 2007-2009 na pozaeuropejską turystykę poznawczą polaków - Awedyk, Matylda (The impact of the recession in the years 2007-2009 on the non-European sightseeing tourism of Polish, 2011)
Badanie ruchu turystycznego jest prowadzone zarówno w skali całego świata (UNWTO, WTTC), jak i w skali kraju (Instytut Turystyki). Uzyskane wyniki pozwalają na stworzenie prognoz będących ważnym elementem polityki finansowej w aspekcie działalności odnoszącej się do turystyki. W sytuacji kryzysu gospodarki światowej ruch turystyczny oraz czynniki kształtujące jego dynamikę ulegają zmianom. Kryzys finansowy na przełomie 2008-2009 istotnie wpłynął na zmiany w ruchu turystycznym na świecie, w tym na decyzje Polaków w zakresie podróży turystycznych. Celem artykułu jest określenie wpływu tego kryzysu na uczestnictwo Polaków w latach 2008 i 2009 w pozaeuropejskich wycieczkach poznawczych, będących niszową, ale jednocześnie luksusową ofertą biur podróży. Wyniki badań wskazały zbieżność trendów światowych w ruchu turystycznym w tym okresie z pozaeuropejską turystyką poznawczą Polaków. Wykazano również, że recesja miała wpływ nie tylko na ceny oferowanych wycieczek, ale też na wybór przez turystów kierunku wycieczki.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 557-564
Keywords: pozaeuropejska turystyka poznawcza; kryzys finansowy; sezonowość