Rola lokalnych organizacji turystycznych w rozwoju przedsiębiorczości i gospodarki turystycznej na przykładzie lot „kraina lessowych wąwozów” - Tucki, Andrzej; Skowronek, Ewa; Kurkowska, Renata; Świeca, Andrzej (The role of local organisations in the development of tourism entrepreneurship and economy on the example of “The Land of Loess Gullies” Local Tourism Organisation, 2011)
W warunkach rosnącej konkurencji pomiędzy regionami turystycznymi w zakresie tworzenia i promocji produktu turystycznego szczególnego znaczenia nabierają uwarunkowania lokalne o cechach unikatowych, a równocześnie spójna promocja i organizacja w kreowaniu wizerunku obszaru. Przykładem tego rodzaju działalności jest lokalna organizacja turystyczna (LOT) „Kraina Lessowych Wąwozów”. Obszar ten występujący na terenie 9 gmin nadwiślańskich charakteryzuje się słabym zaludnieniem, dominuje tu ludność wiejska, trudniąca się rolnictwem. Pod względem aktywności LOT „Kraina lessowych Wąwozów” wyróżnia się w skali województwa lubelskiego i stanowi przykład dość dobrze zarządzanych struktur. W stosunkowo krótkim czasie funkcjonowania organizacji liderom udało się zmobilizować lokalną społeczność do działań w zakresie rozwoju funkcji turystycznej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 535-544
Keywords: region; produkt turystyczny; zarządzanie turystyką; lokalna organizacja turystyczna