Wpływ społeczności lokalnych na rozwój Obszarów wiejskich lubelszczyzny Na przykładzie Krainy Rumianku - Skowronek, Ewa; Kurkowska, Renata; Tucki, Andrzej (The influence of local communities on development of the Lublin region rural areas – “The Land of Camomile” case study, 2011)
Województwo lubelskie należy do najbiedniejszych regionów Unii Europejskiej. Jednym ze skutecznych sposobów ożywienia rozwoju społeczno-gospodarczego Lubelszczyzny jest turystyka. Sprzyja temu aktywność społeczności lokalnych. Przykładem innowacyjnego podejścia mieszkańców do rozwoju turystyki jest pierwsza w województwie wioska tematyczna – Kraina Rumianku w Hołownie, stworzona i kreowana przez Stowarzyszenie Aktywizacji Polesia Lubelskiego. Priorytety organizacji to: tworzenie miejsc pracy i zatrzymanie młodzieży na wsi. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie i analiza działalności Krainy Rumianku jako interesującego przykładu wykorzystania zasobów przyrodniczych, kulturowych i ludzkich oraz integracji społeczności lokalnej w dążeniu do rozwoju społeczno-gospodarczego wsi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 525-534
Keywords: Kraina Rumianku; wioska tematyczna; rozwój lokalny; turystyczny rozwój obszarów wiejskich