Związki międzygminne a rozwój turystyki w kontekście działalności związku gmin dorzecza Górnej Raby i Krakowa - Kapera, Izabela (Inter-municipal cooperation and the development of tourism in the context of the activities of The Union of the Upper Raba Communities and Cracow, 2011)
Celem opracowania jest analiza działalności oraz znaczenia związków międzygminnych w rozwoju turystyki na przykładzie Związku Gmin Dorzecza Górnej Raby i Krakowa. Ogółem w Polsce od 1990 r. zarejestrowano 298 związków międzygminnych. Niemal 24% z nich uległo likwidacji. Spośród tych, które nadal znajdują się w rejestrze, 22% ma w zadaniach ujęte kwestie związane z turystyką. Związki międzygminne w latach 2001- -2007 przeznaczyły na cele związane z turystyką 9096 tys. zł. Wiodące w tym względzie były związki międzygminne położone m.in. w województwie małopolskim. Należy do nich Związek Gmin Dorzecza Górnej Raby i Krakowa, którego głównym celem działania jest powstrzymanie degradacji i poprawa jakości wód zlewni Raby. W konsekwencji wywarło to wpływ bezpośredni na turystykę poprzez rozbudowę bazy paraturystycznej i spowodowało szereg implikacji pośrednich.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 460-471
Keywords: region turystyczny; związki międzygminne; rozwój turystyki