Rola samorządu terytorialnego w rozwoju turystyki biznesowej w poznaniu - Bosiacki, Stefan; Śniadek, Joanna (The role of local government in business tourism development in Poznań, 2011)
Turystyka biznesowa, pomimo zjawisk kryzysowych ostatnich lat, charakteryzuje się stałą tendencją wzrostową, będącą rezultatem liberalizacji i globalizacji w sferze gospodarczej, dynamicznego rozwoju infrastruktury kongresowo-konferencyjnej oraz wzrostu dobrobytu w Europie. Artykuł prezentuje wyniki przeprowadzonych w Poznaniu w roku 2010 badań, które wykazały, iż miasto jest postrzegane w kraju i za granicą jako ważne centrum targowe i biznesowe, a turystyka biznesowa jest głównym produktem turystycznym Poznania. Badania wykazały również, że władze samorządowe aktywnie kreują wizerunek miasta jako centrum turystyki biznesowej i aktywnie wspierają działania prowadzone w tym segmencie rynku turystycznego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 388-399
Keywords: turystyka biznesowa; samorząd terytorialny; cele i motywy przyjazdów biznesowych; promocja turystyki biznesowej