Regionalne organizacje turystyczne w Polsce na tle rozwiązań w wybranych krajach - Borzyszkowski, Jacek (Regional tourism organisations in Poland in comparison with selected countries, 2011)
W niniejszym artykule dokonano charakterystyki polskich regionalnych organizacji turystycznych (ROT) na tle innych podmiotów działających na szczeblu regionalnym w wybranych krajach. Poruszona problematyka umożliwiła m.in. ukazanie, jak prezentują się cele ROT-ów w Polsce na tle innych organizacji. Podjęto próbę porównania innych wielkości, w tym liczby członków wchodzących w skład danych organizacji, wysokości składek członkowskich oraz wielkości budżetów poszczególnych organizacji. W wyniku analizy wykazano, że polskie rozwiązania regionalne w zakresie turystyki charakteryzują się znaczną dynamiką rozwoju, niemniej daleko im jeszcze do podobnych rozwiązań, m.in. zachodnioeuropejskich.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 375-387
Keywords: region; regionalne organizacje turystyczne; finansowanie regionalnych organizacji