Zróżnicowanie konkurencyjności turystycznej gmin województwa lubuskiego - Przybylska, Anna (Competitive differentiation of Lubuskie Voivodeship municipalities in terms of tourism, 2011)
Konkurencyjność obiektów przestrzennych (regionów) wynika zawsze z działania określonych przyczyn głównych. Jednak na prawidłowości kształtowania konkurencyjności regionalnej wpływają czynniki społeczne, ekonomiczne, demograficzne, przyrodnicze i techniczne. Od jego atrakcyjności zależy rozwój i wzrost. To region tworzy odpowiedni klimat dla przedsiębiorczości i innowacyjności, a co za tym idzie − przewagę konkurencyjną. W. Dziemianowicz [2007; 2008] regionem konkurencyjnym nazywa taki region, który potrafi wygrać konkurencję z innymi regionami (nie musi być najlepszy, wystarczy że jest w gronie najlepszych). Taka konkurencja regionów nazywa się konkurencją o czynniki rozwojowe. Rozpatruje on dwa zasadnicze rodzaje konkurencyjności: „kto z kim?” oraz „kto z kim o co?”, gdyż regiony mogą konkurować między sobą o inwestorów zagranicznych, o zagraniczne środki finansowe czy też o przyciągnięcie turystów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 329-339
Keywords: region turystyczny; innowacje; konkurencja