Współpraca międzysektorowa przedsiębiorstw a innowacyjność produktu turystycznego - Marciszewska, Barbara (Inter-sectoral cooperation of enterprises and innovativeness of tourist product, 2011)
Celem artykułu jest ukazanie roli współpracy przedsiębiorstw turystycznych z innymi sektorami gospodarki w dążeniu do tworzenia innowacyjnych produktów turystycznych. Podjęty problem jest przedstawiony na bazie analizy wybranych regionalnych strategii rozwoju społeczno-gospodarczego. Podstawowe wnioski są następujące: strategie rozwoju społeczno-gospodarczego nie odzwierciedlają wagi współpracy międzysektorowej jako istotnego czynnika rozwoju; jednocześnie zwraca się w nich uwagę na rolę innowacyjnych rozwiązań w kreowaniu produktów turystycznych jako czynnika konkurencyjności regionu, co może sugerować potrzebę umocnienia relacji między podmiotami różnych sektorów gospodarki.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 281-290
Keywords: współpraca międzysektorowa; innowacyjność; produkt turystyczny