Znaczenie turystyki jako czynnika konkurencyjności pogranicza dolnośląsko-saksońskiego. Analiza i ocena przy wykorzystaniu metody Hellwiga1 - Leśniak-Johann, Małgorzata (Significance of tourism as a factor of competitiveness in Lower Silesian-Saxony borderlands. Assessment based on Hellwig’s method, 2011)
Celem referatu jest ocena znaczenia turystyki jako czynnika konkurencyjności obszarów pogranicza dolnośląsko-saksońskiego. Analizy dokonano przy wykorzystaniu metody Hellwiga dla 2008 r. Za obszar pogranicza dolnośląsko-saksońskiego przyjęto województwa dolnośląskie oraz Saksonię, analizy dokonano na poziomie powiatów. Przy określeniu pozycji konkurencyjnej dolnośląskich i saksońskich powiatów uwzględniono czynniki ekonomiczne (poziom przedsiębiorczości, rynek pracy), demograficzne, jakość życia oraz poziom rozwój turystyki. Turystyka, jako czynnik konkurencyjności na pograniczu dolnośląsko- saksońskim, odgrywa większą rolę w powiatach niemieckich niż polskich.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 270-280
Keywords: region; konkurencja w turystyce; metody pomiaru konkurencyjności