Wykorzystanie techniki e-mail mystery shopping w ocenie zarządzania jakością informacji turystycznej na przykładzie stowarzyszeń agroturystycznych - Kosmaczewska, Joanna (The application of e-mail mystery shopping technique in the assessment of the tourist information quality management on the example of tourist farm associations, 2011)
W pracy przyjęto hipotezę, że stowarzyszenia agroturystyczne powinny pełnić funkcję punktów agroturystycznej informacji w regionie i pośredniczyć w procesie pozyskiwania klientów dla zrzeszonych gospodarstw agroturystycznych. Celem badań była ocena reakcji 65 stowarzyszeń agroturystycznych na zapytanie rezerwacyjne oraz identyfikacja problemów w zakresie zarządzania jakością w procesie kontaktu z potencjalnymi klientami. Przeprowadzone badania wykazały, że stowarzyszenia agroturystyczne mogą pełnić funkcję punktu informacji agroturystycznej w regionie, jednak popełniają znaczące błędy techniczne, organizacyjne i metodologiczne, co powoduje, że nie można w ich przypadku, na obecnym etapie, mówić o zarządzaniu jakością informacji turystycznej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 261-269
Keywords: zarządzanie; jakość informacji turystycznej; agroturystyka