Tworzenie rankingów atrakcyjności turystycznej obszarów z wykorzystaniem metod wielowymiarowej analizy porównawczej (na przykładzie powiatów województwa podlaskiego) - Jarocka, Marta; Glińska, Ewa (Tourist areas’ attractiveness ranking with the use of multidimensional comparative analysis (based on the example of poviats in the Podlaskie Voivodeship), 2011)
Ocena atrakcyjności turystycznej powiatów, a w konsekwencji wskazanie obszarów o najwyższym potencjale dla rozwoju turystyki, stanowi wiarygodne informacje dla przedsiębiorstw, instytucji powiązanych z sektorem turystycznym i rynkiem pracy, a także dla władz regionalnych. Określenie stopnia atrakcyjności obszaru z punktu widzenia turystyki wymaga uwzględniania wielu zróżnicowanych i często niewymiernych czynników i kryteriów. W praktyce spotyka się kilka podstawowych metod oceny atrakcyjności turystycznej obszarów: metodę bonitacji punktowej, metodę modelową oraz metody wielowymiarowej analizy porównawczej. W niniejszym artykule przedstawiono możliwość zastosowania wybranych metod wielowymiarowej analizy porównawczej do analizy atrakcyjności turystycznej powiatów województwa podlaskiego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 248-260
Keywords: powiat; atrakcyjność turystyczna; metody oceny atrakcyjności