Funkcja turystyczna jako element konkurencyjności gmin. Studium przypadku obszarów chronionych - Graja-Zwolińska, Sylwia; Spychała, Aleksandra (Protected areas as tourism competitiveness component of Polish communes, 2011)
Nadrzędnym problemem badawczym przedstawionym w artykule jest określenie wpływu turystyki rozwijającej się na terenie gmin, do których administracyjnie przynależą dwie najbardziej rozpoznawalne przez Polaków formy ochrony przyrody, tj. park narodowy i park krajobrazowy, na ich konkurencyjność. W celu ukazania wspomnianej zależności porównano funkcję turystyczną jednostek administracyjnych, do których przynależą Park Narodowy „Ujście Warty” oraz Park Krajobrazowy „Dolina Baryczy”, za pomocą analizy atrakcyjności turystycznej, opartej na zasadach zaproponowanych przez G. Gołembskiego wraz z zespołem [1999], oraz charakterystyki ruchu turystycznego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 236-247
Keywords: konkurencyjność; funkcje turystyki; obszary chronione