Gospodarstwa agroturystyczne i bariery ich rozwoju w regionie turystycznym roztocza - Dziechciarz, Tomasz (Agrifarms and barriers of their development in the tourist region of Roztocze, 2011)
W Polsce „regionem peryferyjnym” zostało nazwanych pięć województw tzw. ściany wschodniej. W Ministerstwie Rozwoju Regionalnego powstały ekspertyzy pod ogólną nazwą „Strategia rozwoju społeczno-gospodarczego Polski Wschodniej do roku 2020”. Ukierunkowują one działania rządu w dziedzinie polityki społeczno-ekonomicznej dla tego obszaru Polski. Określono w niej także priorytety dla rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich – a jednym z nich jest rozwój agroturystyki. Dla władz lokalnych, środowiska naukowego oraz właścicieli gospodarstw ważnym zadaniem stało się określenie aktualnego stanu posiadania agroturystyki. Autor opracowania przedstawia wybrane wyniki badań ankietowych przeprowadzonych wśród właścicieli gospodarstw regionu turystycznego Roztocza, dotyczące m.in. barier ekonomicznych w rozwoju przedsiębiorczości na tym obszarze.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 225-235
Keywords: agroturystyka; przedsiębiorczość; bariery rozwoju; Roztocze