Czynnik logistyki w konkurencyjności regionów - Dyczkowska, Joanna (Logistics factor in competitiveness of regions, 2011)
W artykule został przedstawiony wpływ logistyki jako czynnika oddziałującego na wzrost konkurencyjności regionów. Logistyka działa na przewagę konkurencyjną wówczas, gdy odgrywa znaczną rolę w wyznaczeniu względnej pozycji kosztowej lub zróżnicowania. Rozwój technologiczny pod kątem wdrażania rozwiązań logistycznych w centrach logistycznych może zwiększać lub zmniejszać korzyści dla nabywców, jakimi są mieszkańcy lub nabywcy zewnętrzni (turyści i inwestorzy), stwarzać możliwość osiągnięcia przewagi konkurencyjnej wynikającej z wyboru miejsca.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 215-224
Keywords: logistyka; konkurencyjność regionów; centra logistyczne