Dostępność komunikacyjna czynnikiem podnoszącym konkurencyjność polskich regionów turystycznych - Borodako, Krzysztof; Rudnicki, Michał (Transport accessibility as a factor of increase of competitiveness of Polish tourist regions, 2011)
Celem analizy badawczej jest struktura usług kolejowych obsługujących sektor turystyki biznesowej jako czynnika podnoszącego konkurencyjność polskich regionów turystycznych. Opracowania naukowe, jak również praktyka zjawisk gospodarczych ukazują bezpośrednie zależności występujące pomiędzy dostępnością komunikacyjną poszczególnych miast a wielkością ruchu turystycznego branży spotkań. Badaniu poddano sześć wybranych polskich metropolii – Warszawę, Kraków, Wrocław, Poznań, Gdańsk i Katowice oraz cztery zagraniczne, tj. Bratysławę, Budapeszt, Pragę i Wiedeń. Dobór miast do próby badawczej był celowy, podyktowany głównie dwoma kryteriami, tj. dużym znaczeniem w rozwoju turystyki biznesowej oraz charakterem metropolitalnym. Miasta z krajów zagranicznych obejmowały stolice państw Europy Środkowej oraz miasto, w którym zlokalizowanych jest wiele instytucji międzynarodowych, a będące w bliskim sąsiedztwie badanych miast zagranicznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 191-203
Keywords: transport kolejowy; dostępność komunikacyjna; turystyka biznesowa