Zastosowanie systemów zarządzania relacjami z klientami (crm) w biurach podróży - Stolarska, Monika; Mańko, Kamila (The use of customer relationship management (CRM) in travel agency offices, 2011)
Polski rynek pośrednictwa sprzedaży i organizacji turystyki rozwija się bardzo dynamicznie. Rosnące z roku na rok wymagania klientów, zwiększająca się konkurencja na rynku usług turystycznych wymuszają zmiany strategii przedsiębiorstw, wdrażanie nowych metod zarządzania i ukierunkowania działań na budowanie relacji z klientem. Zapewnienie klientowi wysokiego standardu obsługi, indywidualnego podejścia to obecnie jedyna szansa na bycie konkurencyjnym na rynku. Wdrożenie rozwiązania klasy CRM pozwala nie tylko na przepływ informacji na płaszczyźnie biuro-klient, ale również na budowanie więzi. W małych firmach zespół posiada wiedzę na temat klientów, ich preferencji i wcześniejszych wyborów, wiele trudu wkłada w budowanie relacji z każdym klientem. Dla dużych biur podróży, które mają szerokie kanały dystrybucji ofert, rozwiązaniem mogą być systemy CRM, które, dopasowane do specyfiki usług turystycznych, stanowią doskonałe narzędzie zarządzania firmą.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 156-167
Keywords: rynek turystyczny; konkurencja; zarządzanie relacjami z klientami