Obiekt hotelarski jako szczególny przedmiot wyceny przez pryzmat cech gospodarki turystycznej - Nawrot, Łukasz (Hotels appraisal aspects in terms of the special features of tourism economy, 2011)
Obiekt hotelarski jako szczególny przedmiot wyceny przez pryzmat cech gospodarki turystycznej / Hotels appraisal aspects in terms of the special features of tourism economy Streszczenie: W pracy przedstawiono kilka szczególnych właściwości gospodarki turystycznej, na które należy zwrócić uwagę w procesie określania wartości nieruchomości hotelarskich. W pierwszej kolejności wskazano na proceduralne implikacje w tym zakresie wynikające z dotychczasowej praktyki wyceny. Następnie, w syntetycznej formie, zaprezentowano takie jej cechy, jak: regionalny charakter i sezonowość gospodarki turystycznej, wielosegmentowość popytu turystycznego i ukazano ich znaczenie dla sposobu prognozowania istotnych parametrów rachunku po stronie przychodowej. Opisano również możliwości różnicowania cen w przedsiębiorstwach turystycznych oraz wymogi dotyczące kategoryzacji obiektu w kontekście obowiązkowych usług dostępnych dla gościa hotelowego, co ma niebagatelny wpływ na projekcję kosztów operacyjnych, a tym samym na końcową wartość nieruchomości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 102-114
Keywords: wycena hotelu; podejście dochodowe; metody zysków; cechy gospodarki turystycznej