Rola publicznego transportu zbiorowego w obsłudze ruchu turystycznego na przykładzie województwa zachodniopomorskiego - Milewski, Dawid; Mańkowski, Tomasz (The role of public transport in tourism. The case of Westpomeranian Voivodeship, 2011)
Funkcjonowanie systemu transportowego, przede wszystkim w aspekcie dostępności transportowej regionu i wewnątrzregionalnego transportu turystycznego, ma zasadnicze znaczenie dla rozwoju turystyki i, co za tym idzie, również rozwoju społecznogospodarczego obszaru recepcji. Znaczną rolę w kształtowaniu systemu transportowego (w zakresie obsługi ruchu turystycznego) odgrywa odpowiednio zorganizowany i sprawnie funkcjonujący publiczny transport zbiorowy. Celem artykułu jest ocena funkcjonowania publicznego transportu zbiorowego (drogowego i kolejowego) oraz określenie jego roli w obsłudze ruchu turystycznego w województwie zachodniopomorskim.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 90-101
Keywords: obsługa ruchu turystycznego; publiczny transport zbiorowy; dostępność transportowa