Multipartnerskie programy lojalnościowe na rynku biur podróży w Polsce - Michalska-Dudek, Izabela (Multi-partner loyalty programmess on travel agencies market in Poland, 2011)
W niniejszym artykule zaprezentowane zostaną wyniki badań dotyczących oczekiwań wobec programów lojalnościowych formułowanych przez polskich konsumentów, które zostaną skonfrontowane z wynikami badań autorki dotyczącymi wykorzystywania narzędzi służących budowaniu partnerskich stosunków z klientami przez menedżerów biur podróży funkcjonujących na polskim rynku. W drugiej części artykułu jako swoista odpowiedź na oczekiwania strony popytowej oraz możliwości strony podażowej scharakteryzowane zostaną kolejno: istota, przesłanki i podstawowe korzyści stosowania multipartnerskich programów lojalnościowych oraz pierwsze próby wdrożenia tego typu narzędzia budowania i nagradzania lojalności przez biura podróży w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 77-89
Keywords: lojalność; programy lojalnościowe; multipartnerskie programy lojalnościowe; biura podróży