Determinanty lojalnościowych postaw klientów biur podróży - Dyrda, Grażyna (Determinants of loyalty attitudes of travel agencies customers, 2011)
Lojalność klientów wyraża się skłonnością do ponownego skorzystania z oferty biura podróży oraz do upowszechniania jego pozytywnego wizerunku. W opracowaniu przedstawiono analizę wyników badania ankietowego, którego celem była próba wskazania czynników wpływających na lojalnościowe postawy klientów biur podróży. Uzyskane wyniki pozwoliły na sformułowanie wstępnych wniosków i wskazanie tych obszarów problemowych, które mogłyby się stać przedmiotem dalszych badań.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 157, s. 55-64
Keywords: postawy konsumentów; lojalność klientów; biura podróży; badania ankietowe